Ben je na al dat thuiszitten dan eindelijk een nieuw projectje in huis begonnen? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je tegen een aantal beslissingen aan loopt. Want hoe maak je nu ook alweer zo’n inbouwkast of poortdeur, of een geëgaliseerd plafond? Het begint natuurlijk bij een goed doordacht plan en ontwerp. Werk iedere stap in detail uit op papier zodat je niet tussentijds voor grote verassingen komt te staan. Zorg daarna dat je de juiste materialen inkoopt, zodat je jouw project zonder dagelijkse ritjes naar de bouwmarkt af kunt maken. In deze blog bespreken we drie soorten constructiemateriaal dat je voor diverse projecten kunt gebruiken.
Een nieuwe inbouwkast van MDF
Te beginnen bij een veelgebruikte soort constructiemateriaal: MDF. MDF staat voor Medium-Density Fibreboard en bestaat uit houtvezels en kunsthars. Deze materialen zijn samengeperst tot MDF. Deze samengeperste platen zijn gemakkelijk te bewerken en worden veel gebruikt voor het maken van meubels en lijstwerk. Er bestaan verschillende soorten MDF platen. Naast de standaard platen zijn er bijvoorbeeld exterior MDF platen die vochtbestendig zijn en daarom geschikt zijn voor buitentoepassingen. De vochtwerende platen zijn zeer geschikt voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Voor ruimtes waar specifieke eisen gelden met betrekking tot brandwerendheid gebruikt u het best brandwerende MDF platen.
Een geëgaliseerd plafond met spaanplaten
Een andere veelgebruikte soort constructiemateriaal zijn spaanplaten. Spaanplaat bestaat uit samengeperst hout, die vervolgens met elkaar zijn verlijmd. Dankzij de afwerkingen is het plaatmateriaal geschikt voor meerdere toepassingen, zoals het bekleden van een vloer of het egaliseren van het plafond. Er bestaan standaard spaanplaten die zijn opgebouwd uit drie lagen houtvezels, maar ook spaanplaten met een afwerking. Gemelamineerde spaanplaten zijn voorzien van een melamine coating, dat deze geschikt maakt voor bijvoorbeeld een kast frame met bijbehorende legplanken.
Een unieke poortdeur met deurplaten
Tot slot bespreken we deurplaten. Met een deurplaat kunt u uw eigen deur op maat maken, bijvoorbeeld om een unieke poortdeur, voordeur, garagedeur of schuurdeur te ontwikkelen. Er zijn verschillende deurplaten, zoals de door-en-door okoumé, zonder stabiliserende materialen en voor een scherpe prijs. De Alu-Iso Light deurplaat heeft dan weer aluminium dampschermen. De opbouw zorgt ervoor dat de deur extra stabiliteit krijgt. Verder bestaan er nog Aluplex en Tritop Light deurplaten, elk met eigen kenmerken. Bij het maken van een deur zijn de zaag- en freesranden erg belangrijk. De randen kunt u direct behandelen met twee lagen triplex randsealer. Hiermee voorkomt u dat er vocht in de deurplaat kan doordringen, waardoor schade kan ontstaan. Dit geldt daarnaast ook voor de slotgaten en de scharnierkrozingen. Indien er geen gesloten film komt kunt u het best nog een extra laag aanbrengen. Daarna kunt u schilderen conform de verfinstructies van de leverancier.