Wat is een bouwkundig rapport?

Veel mensen stellen zich de vraag wat een bouwkundig rapport precies is en bovendien ook waarom het nu eigenlijk zo belangrijk is. Voorafgaand aan het opstellen van een bouwkundig keuringsrapport vindt er in de praktijk altijd een bouwkundige keuring plaats. Het uiteindelijke rapport dat op basis hiervan wordt opgesteld geeft een duidelijk inzicht in de technische en de onderhoudsstaat van een woning.

Daarnaast is het zo dat zo’n rapport eveneens beschikt over een globale kostenraming. In eerste instantie wordt er hierbij aandacht geschonken aan de directe, noodzakelijke kosten. Bovendien zal je ook kunnen vaststellen dat er een inzage wordt gegeven in de termijn kosten over een periode van één tot en met vijf jaar. Dit maakt meteen het eerste belangrijke voordeel duidelijk van een bouwkundig rapport. Alleen met behulp van zo’n rapport kan je in de praktijk namelijk vervelende, financiële verrassingen bij het kopen van een woning voorkomen. 

Ontzettend interessant voor de onderhandelingen 

In het merendeel van de gevallen is het zo dat er niet direct een overeenkomst wordt bereikt in verband met de prijs die voor een woning wordt gevraagd. Dat hoeft ook niet. In de praktijk is het voor jou als potentiële koper altijd interessant om even over de prijs te onderhandelen. Alleen op deze manier kan de oorspronkelijke vraagprijs mogelijks nog wat worden gedrukt.

Hoe dan ook, een bouwkundig rapport kan een uitermate belangrijke middel zijn tijdens het voeren van de onderhandelingen. Wanneer volgens het bouwkundig rapport blijkt dat er bijvoorbeeld over een periode van de komende vijf jaar nog groter kosten te verwachten zijn kan dat immers de oorspronkelijke vraagprijs danig onder druk doen komen te staan. 

Wat omvat een bouwkundig rapport allemaal?

Het bouwkundig rapport kan in de praktijk een behoorlijk stevig uit de kluiten gewassen document zijn. Dat is ook niet vreemd, want er zijn menig aantal verschillende stukken in terug te vinden. Ben jij ook benieuwd naar de exacte inhoud waar zo’n rapport over beschikt? Wij hebben het hieronder alvast even netjes voor je op een rijtje gezet: 

  • Een samenvatting van de kostenramingen; 
  • Een overzicht van de beoordelingen van de verschillende bouwdelen; 
  • Gedetailleerde informatie over eventuele gebreken die zijn vastgesteld; 
  • Een raming voor de directe kosten, verbeterkosten en termijn kosten; 

Naast bovenstaande zal je ook kunnen vaststellen dat zo’n rapport altijd wordt geleverd samen met een speciale bijlage. Deze bijlage is bestemd voor de Nationale Hypotheek Garantie. Het hoeft niet gezegd dat ook deze bijlage uiteraard erg belangrijk is. 

Meer informatie over bouwkundige berekeningen, zoals EPC berekeningen, constructie- of bouwkostenberekeningen vind je hier.

Laat de technische en onderhoudsstaat van de woning vaststellen!

Van zodra een huis af is en wordt opgeleverd kan er worden vastgesteld dat ze nood zal hebben aan een bepaalde hoeveelheid aan onderhoud. Dit onderhoud is vereist om te voorkomen dat de algemene staat van de woning slechter wordt en de levensduur wordt ingeperkt. In de praktijk is het echter zo dat dit onderhoud lang niet altijd grondig wordt opgevolgd, dit vooral uit financiële overwegingen.

Dat is natuurlijk mogelijk, maar dan zal er al snel vastgesteld moeten worden dat de tand des tijds haar invloed uit kan gaan oefenen op de woning in kwestie. Het vaststellen van de technische- en onderhoudsstaat van een huis door middel van een bouwkundig rapport is de enige mogelijkheid om op een objectieve manier te kunnen achterhalen in welke staat de woning die je wenst te kopen nu precies verkeerd. Laat dus zeker en vast een dergelijk rapport opstellen als potentiële koper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *