Wat is frezen?

Frezen wordt met name gedaan in bedrijven in de metaal- en houtsector en de kunststofverwerkende industrie. Frezen is een vorm van verspanen en gebeurt met een freesmachine. Dit betekent dat er met gereedschap, handmatig of machinaal, materiaal wordt verwijderd om het werkstuk, dat op die manier wordt bewerkt, een bepaalde vorm te geven. Het materiaal wordt met een schuivende beweging verwijderd, waardoor dat de vorm heeft van krullen, ook spanen genoemd. Men onderscheidt diverse vormen van frezen, waaronder zaag-, speibaan- en ruwfrezen. Bij het frezen van metaal wordt een koelvloeistof over het freesvlak gegoten. In het geval van kunststof wordt vaak gekoeld met perslucht.

Wat is een freesmachine?

Voor het frezen kan een freesmachine worden gebruikt. De eigenlijke bewerking wordt uitgevoerd door een frees. Een frees heeft een zekere gelijkenis met een boortje dat in een boormachine wordt gebruikt. Ook een frees wordt in een apparaat, een freesmachine, gezet en wordt daardoor in rotatie gebracht. Een frees kan plaat- of cilindervormig zijn. Freesmachines komen in veel vormen. De staande machines kunnen in drie groepen worden onderverdeeld, namelijk verticale, horizontale en universele. Een verticale freesmachine heeft een verticaal geplaatste spindel en in een horizontale machine is die horizontaal geplaatst. Universele freesmachines zijn veelzijdiger. De omvang van een freesmachine kan nogal uiteenlopen. Voor serieproductie worden doorgaans computergestuurde freesmachines gebruikt. Er zijn diverse typen freesmachines die men in de hand houdt: bovenfrees, lamellenfrees, muurfrees, lakfrees, kantenfrees en multifrees. Deze machines worden veel gebruikt voor klussen op een klantlocatie.

Toepassing van freesmachines

De vraag waar wordt een freesmachine voor gebruikt, is in feite in de vorige paragrafen al beantwoord. We vatten de functie van een freesmachine kort samen. Met een freesmachine kunnen metalen, houten en kunststoffen werkstukken in een gewenste vorm worden gebracht door verspanen. Omdat er vele verschillende frezen zijn, kunnen ze voor de meest uiteenlopende materialen en toepassingen worden gebruikt. Met een freesmachine kunnen zo tamelijk ingewikkelde vormen worden gemaakt. Voorbeelden zijn kottergaten, sleuven, groeven en het afwerken van randen. Anders dan bij een draaibank draait bij een freesmachine de frees en niet het werkstuk. Behalve met een freesmachine die voor serieproductie wordt gebruikt, bijvoorbeeld van machineonderdelen, kan er ook met de hand worden gefreesd. Zo kunnen onder meer kunstvoorwerpen worden gemaakt.

Bron: www.superrenovatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *