Tuinaanleg in het najaar of juist in het voorjaar?

Wil je een nieuwe tuin aan laten leggen en twijfel je nog of je dat het beste in het najaar of het voorjaar kunt doen? Dan is dit blogartikel voor jou het lezen waard.

Wat voor soort tuin wil je?

Één van de belangrijkste factoren die van invloed is op de vraag of tuinaanleg in het najaar een aanrader is of juist niet, is het soort tuin dat je wilt. Als je namelijk een tuin met veel beplanting wilt dan kan het zijn dat het najaar niet de beste periode is om de beplanting te poten.

Echter, veel hoveniersbedrijf zitten tegenwoordig al maanden van tevoren propvol met allemaal tuinklussen waardoor je vaak lange wachttijden hebt als je de aanleg in het voorjaar aanvraagt.

Toch kun je er nog steeds voor kiezen om in het voorjaar de tuin aan te laten leggen, maar we adviseren je dan om in het najaar al de klus in te plannen. Een andere optie is om de tuinaanleg wel in het najaar te laten doen alleen dan niet alle beplanting te poten. Dus je poot dan alleen de beplanting die tegen het koudere weer kan en in het voorjaar poot je de rest.

Is tuinaanleg altijd een goede keuze of is tuinrenovatie een oplossing?

Het hangt van de mate af waarin je tuin niet naar je zin is. Als het grootste gedeelte van je tuin op de schop moet dan raden we je aan om een geheel nieuwe tuin aan te laten leggen. Als bepaalde onderdelen van je tuin niet naar wens zijn, zoals de beplanting of een verzakte terras, dan is een renovatie van de tuin een veel betere oplossing. 

Met tuinrenovatie wordt namelijk een specifiek gedeelte van de tuin aangepakt zodat het weer aan je wensen voldoet. Hierdoor bespaar je een hoop op de arbeidskosten en voorkom je dat je geld verspilt aan werkzaamheden die eigenlijk niet nodig zijn.

Tips voor de aanleg zelf

Even los van de vraag of je de tuinaanleg in het najaar of juist in het voorjaar wilt laten uitvoeren, willen we je graag een aantal tips geven voor de aanleg. Het gaat om de volgende aandachtspunten:

  • Denk na over de functie van je tuin. Is het een plek waar je vooral wilt ontspannen of is het ook van belang dat je bijvoorbeeld je eigen groente en fruit verbouwd?
  • Is er speelruimte voor kinderen of huisdieren nodig?
  • Hoe groot moet het terras zijn? Niet alleen voor je eigen gezin maar ook voor eventuele visite.
  • Hoe zit het met de schaduwrijke zones? Waar moeten deze komen en hoe wil je schaduw creëren? Is dat bijvoorbeeld op een natuurlijke manier met behulp van een pergola die je laten begroeien of met een parasol en zonnescherm?
  • Welke maatregelen zijn er nodig om bij hevige regenval te voorkomen dat de tuin blank komt te staan? Doordat we tegenwoordig steeds vaker hevige regenbuien hebben is dit een belangrijk onderdeel dat je moet meenemen bij de aanleg van een nieuwe tuin.

Je tuin is het waard!

Tuinaanleg en ook tuinrenovatie vragen om een investering in je tuin. Maar daar tegenover staat dat je er veel voor terugkrijgt. Namelijk een ruimte in de buitenlucht waar je heerlijk kunt ontspannen en plezier kunt maken. Kortom, je tuin is de investering meer dan waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *