Zoveel haagplanten, maar welke moet ik kiezen?

Je hebt besloten om haagplanten te gaan kopen. Deze gaan zeer waarschijnlijk gebruikt worden ter afscheiding van je tuin of om bepaalde grenzen binnen de tuin aan te geven. Het is fijn dat dit besluit is genomen, maar nu komt de vraag welke haagplanten je het beste kunt gebruiken. Er zijn zoveel verschillende opties, maar welke is in jouw situatie nu de beste. Daarom staan hier even alle haagplanten op een rij.

Verschillende soorten haagplanten

Zoals gezegd bestaat er een groot aantal haagplanten. Zo zijn er bijvoorbeeld bladverliezende hagen, groenblijvende hagen en haagplanten in pot. Elk hebben ze bepaalde voor- en nadelen. Het voordeel van de haagplanten in pot is dat de wortels tijdens het gehele kweekproces nauwelijks zijn beschadigd. De kans dat de haagplanten in pot het dus na een bepaalde tijd begeven, is vrijwel onwaarschijnlijk.

De termen groenblijvende -en bladverliezende hagen spreken wel redelijk voor zich. Je ziet jezelf zeer waarschijnlijk in het najaar met een bladblazer in de weer, wanneer de haag besluit zijn bladeren los te laten. Een voordeel hiervan is uiteraard dat er elk jaar nieuwe blaadjes zullen groeien. De groenblijvende haag vereist iets minder onderhoud, maar na een aantal jaar zal je zien dat de blaadjes niet meer zo mooi zijn als eerst. Uiteraard blijft er wel het feit dat een haag gesnoeid moet worden.

Dit is voor zowel de groenblijvende en de bladverliezende haagplanten het geval. Ook voor de haagplanten in pot zal je, als je uiteraard de haag in model wil houden, eens in de zoveel tijd gebruik gaan maken van een heggenschaar of ander tuingereedschap.

Welke haag voor mij?

Hierboven staat dus even in grote lijnen beschreven welke functie iedere haag vervult. Het is belangrijk om voor jezelf even op een rijtje te zetten wat je verwacht van de haag. Mocht de haag achterin de tuin zijn blad mogen verliezen zonder dat dit wordt opgeruimd, dan is er uiteraard geen probleem voor een bladverliezende haag. Maar wanneer de haag bij het vooraanzicht van je huis staat, is het wel zo verzorgd om de bladeren daadwerkelijk even op te ruimen. In deze gevallen is een groenblijvende haag dus een aanbeveling.

Haagplanten kopen

Wanneer er dan eindelijk de conclusie is gemaakt welke soort haag je gaat nemen, zijn al deze soorten weer onder te verdelen in verschillende namen. Zo is er de liguster, de meidoorn of bijvoorbeeld de taxus. Hiernaast uiteraard nog enorm veel verschillende soorten hagen. 

Voor al deze hagen is het van belang dat je even kijkt naar waar het in onder te verdelen is, dus een bladverliezende haag, groenblijvende haag of een haagplant in pot. Daarna is het raadzaam om te gaan kijken welke haag je het beste aanspreekt. Hier komt het dus aan op hetgeen jij het meest ziet zitten om in je tuin te plaatsen. Ik heb er alle vertrouwen in dat jij de juiste haagplanten gaat kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *