Stansen, waar is het goed voor?

Stansen is een interessante techniek die overeenkomt met andere technieken zoals perforeren of ponsen. De basis van de techniek is niet al te ingewikkeld, en het is zeker een goed idee om eens goed te gaan bekijken wat de techniek precies inhoudt, en wat de voordelen er precies van zijn.

Stansen, wat is het?

Stansen wordt meestal gedaan met aluminium en roestvrij staal, maar je kunt hier ook allerlei andere soorten metalen voor gebruiken zoals koper. Ook kun je gewoon producten gebruiken die niet van metaal zijn zoals kunststoffen en multiplex. Voor stansen gebruik je hydraulische machines, deze bestaan uit een matrijs en een pons. Deze machines maken gaten in het materiaal, de machine heeft een gemiddelde snelheid tussen de 120 en de 500 slagen per minuut. Dit zorgt ervoor dat de machine in staat is om in theorie, honderdduizenden gaten te maken binnen enkele minuten.

De grote voordelen

De voordelen van stansen is de snelheid waarmee het proces in werking kan worden gezet, en de nauwkeurigheid. Stansmachines werken heel nauwkeurig, maar zijn toch in staat om veel producten te produceren in korte tijd. Hiermee draagt de stansmachine bij aan het vergemakkelijken van massaproductie, iedere dag weer, door middel van stansmachines kunnen metaalproducten iedere dag weer sneller, en steeds makkelijker worden geproduceerd.

Een stansmachine is ook heel veelzijdig en makkelijk aanpasbaar. Veel materialen zijn vooraf ingesteld, maar je kunt in veel gevallen ook een unieke matrijs gebruiken. Het geperforeerde metaal speelt vaak een dubbele rol, het heeft een functionele, en een ethische rol. Wanneer de perforatie is afgerond, dan bieden de platen zelf een brede mogelijkheid aan toepassingen.

Stansen is heel aanpasbaar, waardoor je voor jezelf extra werkcomfort kunt creëren. Je kunt bijvoorbeeld een soort massieve rand rond de perforaties laten zitten. Anders dan andere soorten materiaal, is het voor geperforeerd metaal niet nodig om dit in een frame te plaatsen, dit maakt het goedkoper, en dit verlaagt dus ook de productiekosten. Dit is dus iets wat dus ook de uiteindelijke winstmarge ten goede komt. Je kunt ook visuele vormen creëren door materiaal te buigen en te vouwen. Een ander voordeel van stansen is dat het extra stevigheid garandeert aan de materialen.

Waar gaat het heen?

Waar gaat gestanst / geperforeerd materiaal nu eigenlijk naartoe. Gestanst materiaal kan onder andere terechtkomen bij industriële toepassingen, zoals bijvoorbeeld het bewateren van een pulp in een papierfabriek, de afscherming tegen de elektrische devices ter bescherming tegen de eventuele straling enzovoorts. Gestanst materiaal kan ook worden gebruikt in projecten binnen de architectuur. Ze worden onder andere gebruikt voor de plafondtegels, privacy afscherming, zonnepanelen, zijschermen op de brug enzovoorts.

Stansen is dus een geavanceerde techniek die voor heel veel doeleinden geschikt is, die de helpt in het proces van de massaproductie en deze verbetert, en het wordt dus toegepast binnen heel veel verschillende sectoren en projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *