Waarom de brandtrap onmisbaar is

Een brandtrap is een trapgat dat is afgesloten met een deur of een ander obstakel dat voldoet aan de eisen die in de bouwverordening worden gesteld. Het doel van een brandtrap is voorkomen dat er rook en vuur door het trapgat naar boven toe kunnen komen.

Wat is een brandtrap?

Een brandtrap of vluchtweg is een trap of andere route die gebruikt kan worden om een ​​gebouw te verlaten in het geval van een brand. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle brandtrappen in een gebouw voldoen aan de juiste veiligheidseisen, zodat iedereen in het gebouw snel en veilig naar buiten kan komen in het geval van een brand.

De verschillende soorten brandtrappen

Alle brandtrappen moeten voldoen aan de eisen die zijn opgesteld in het Bouwbesluit. Dit betekent onder andere dat ze gemaakt moeten zijn van materiaal dat bestand is tegen vuur en rook. Daarnaast moeten brandtrappen een minimale breedte hebben van 1,10 meter en een minimale hoogte van 2,20 meter. Ook moet er voldoende ruimte zijn om te kunnen keren op de traptrede. Wil je een brandtrap op maat laten maken? Wij raden Spiltrap Centrum van harte bij je aan.

Het belang van brandtrappen

Als je een brandtrap in je huis hebt, is het belangrijk om te weten wat het belang van een brandtrap is. Voordat je besluit of een brandtrap iets voor jou is, moet je dus goed informeren. Eén van de grootste voordelen van een brandtrap is dat het je toegang geeft tot een veilige plek, buiten het huis. Als er bijvoorbeeld beneden in het huis een brand uitbreekt, kan je via de trap naar boven vluchten en zo aan de gevaren ontsnappen. Ook als er beneden mensen zijn die hulp nodig hebben, kan jij ze helpen door ze via de trap naar boven te brengen. Eén manier om mensenlevens te redden dus!

Welke materialen worden gebruikt voor een brandtrap?

In Nederland zijn er regels voor het gebruik van materialen voor brandtrappen. De trap moet gemaakt zijn van beton, staal of hout. Het materiaal moet brandwerend zijn. Brandwerende materialen voorkomen dat de trap vlam vat tijdens een brand.

Brandtrap onderhoud

Er zijn strenge eisen voor brandtrappen. Ze moeten voldoen aan de Europese norm EN 1365-2 en de Nederlandse Bouwbesluit 2012. Deze eisen gelden voor alle brandtrappen in gebouwen hoger dan 18 meter. Brandtrappen moeten gemaakt zijn van non-combustibel materiaal, zoals staal of beton. Het is belangrijk dat de trap niet kan smelten of verbranden in het geval van een fire. Brandtrappen moeten goed onderhouden worden. Er moet minimaal 1 keer per jaar een keuring plaatsvinden door een erkend bedrijf. Dit bedrijf controleert of de trap voldoet aan de Europese norm EN 1365-2 en de Nederlandse Bouwbesluit 2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *