De verschillende mogelijkheden van metaalbewerking in de bouw

In de bouwsector speelt metaalbewerking een belangrijke rol, het zit namelijk in heel veel producten en constructies. Metaal is dus overal om je heen te vinden, van stalen constructies tot decoratieve elementen. Metaalbewerking heeft veel verschillende mogelijkheden voor architecten, ontwerpers en bouwbedrijven. In dit blog lees je de meest voorkomende toepassingen van metaalbewerking die voorkomen in de bouw. 

Staalconstructies

Vanwege de hoge duurzaamheid en sterkte, is staal een veelgebruikt materiaal dat terugkomt in de bouwsector. Bij constructies waar staal in verwerkt zit zoals bruggen, stations en industriële gebouwen, heeft metaalbewerking een belangrijke rol. Door de verschillende technieken bij metaalbewerking, zoals lassen of snijden, kunnen er complexe stalen constructies gebouwd worden. 

Metalen gevelbekleding

Om gebouwen te voorzien van bescherming tegen verschillende weersomstandigheden en daarbij een luxe, moderne uitstraling te creëren, wordt er vaak gebruikgemaakt van metalen gevelbekleding. Voor deze metalen gevelbekleding wordt er vaak gebruik gemaakt van aluminium, zink of koper die bestand zijn voor verschillende weersomstandigheden en een mooie look geven. Ook bij het maken van deze gevelbekleding wordt er metaalbewerking ingezet om deze op maat te krijgen, door middel van buigen of frezen bijvoorbeeld. 

Metalen trappen en balustrades

Om op maat gemaakte trappen te kunnen maken voor in verschillende soorten gebouwen, wordt ook vaak metaalbewerking gebruikt. Metaalbewerking zorgt er namelijk voor dat er trappen en zelfs balustrades gemaakt kunnen worden die voldoen aan de ontwerpeisen. Vaak wordt er gebruikgemaakt van roestvrij staal vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de looks. Om deze trappen en balustrades te kunnen maken, wordt er gebruikgemaakt van metaalbewerkingstechniek zoals lassen of polijsten om deze constructies mooi af te werken. 

Metalen dakbedekking

Ook wordt metaalbewerking ingezet als het gaat om dakbedekking. Met metalen dakbedekking zorg je er namelijk voor dat je dak duurzaam, weerbestendig en energie-efficiënt is. Om de dakplaten en -pannen  te maken, wordt er vaak aluminium, staal en koper gebruikt. Met metaalbewerking kan ervoor gezorgd worden dat deze materialen de gewenste functionaliteit en look krijgen. 

Metalen decoratieve elementen

Naast de functionele kenmerken van metaalbewerking in de bouw, wordt metaalbewerking ook vaak ingezet voor decoratieve doeleinden. Door metaalbewerking is het mogelijk om unieke decoratieve elementen aan je bouwproject toe te voegen. Denk hierbij aan ornamenten, panelen en sculpturen. Doormiddel van smeden, lasersnijden en graveren kunnen er specifieke ontwerpen gemaakt worden, waardoor er bij elk bouwproject wel iets past. 

Metaalbewerking de Cromvoirtse

Bent u na deze voorbeelden op zoek naar een geschikt metaalbewerkingsbedrijf voor uw bouwproject? Bij de Cromvoirtse zijn we gespecialiseerd in hoogwaardige metaalbewerking op maat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *