Waarom een blusdeken een slimme keuze is

Het aanschaffen van blusdekens is een verstandige keuze. Je kan hiermee de situatie snel de baas worden. Technisch gezien kan een blusdeken worden gebruikt voor branden van klasse A, B en D, die worden aangestoken door gewone brandbare stoffen zoals hout of papier, door ontvlambare vloeistoffen zoals olie of gas en door brandbare metalen zoals magnesium en titanium. Blusdekens werken door de zuurstoftoevoer af te snijden (zuurstof is een van de drie elementen die een vuur nodig heeft om te branden) en het vuur te smoren.

Elk huis zou een blusdeken moeten hebben

Een brand komt vaak onverwachts. Wanneer deze onverwachts uitbreekt is het van vitaal belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen, of het dan gaat om vluchten of de brand blussen. Een snelle reactie is noodzakelijk. Je weet maar nooit wanneer het nodig kan zijn voor die oververhitte frituurpan. Een branddeken kan ook worden gebruikt bij het verlaten van een brandend gebouw, wikkel het om jezelf heen voor extra bescherming als er vlammen tussen jou en de uitgang zijn. Elk gebouw zou een blusdeken moeten hebben en iedereen moet weten waar deze is opgeborgen. Iedereen moet weten hoe zo’n deken uit de verpakking te halen mocht hij ooit nodig zijn. Elke seconde telt.

Gebruik

Het is ook van vitaal belang dat iedereen de juiste manier kent om een blusdeken te gebruiken, mocht je dit ooit moeten doen in een noodgeval op het werk of thuis:

  • Schakel eerst en vooral de gas- of elektriciteitstoevoer uit.
  • Haal de blusdeken uit de verpakking en houd hem vast aan de stoffen banden.
  • Om brandwonden aan handen en armen te voorkomen, moet je de bovenranden van de deken om uw handen wikkelen om ze te beschermen.
  • Rol je mouwen op, zodat ze niet in de vlammen blijven steken
  • Bedek de vlammen voorzichtig met de blusdeken en zorg ervoor dat je het hele gebied bedekt, zodat u de luchtstroom effectief kunt afsnijden en de vlammen kunt doven
  • In geen geval mag u de blusdeken of iets eronder aanraken tot minstens een uur is verstreken sinds het vuur is gedoofd. Als het vuur groter is dan de deken, probeer het dan niet te blussen.

Wanneer er brand uitbreekt is het dus de bedoeling dat je gelijk weet wat je moet doen. In het geval van nood heb je eigenlijk geen tijd voor fouten. Daarom is het handig om al eens mee met een blusdeken geoefend te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *